ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Prava roditelja u islamu

Allah dž.š nam je naredio, ne samo da se molimo za naše roditelje, već i da se odnosimo prema njima na najbolji mogući način, prisjećajući se na dane kada smo bili djeca, da su željeli više nama, već sami sebi.
Kada roditelji dospiju u pozne godine, trebamo se prema njima milostivo odnositi, sa još više ljubaznosti nego ikad ranije. Majke su posebno počašćene. Poslanik Muhammed (neka je mir i blagoslov na njega) je rekao : “ Džennet se nalazi pod majčinim nogama “.
Allah dž.š je rekao : “Gospodar tvoj zapovjeda da se samo njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite “.
Poslanik Muhammed (neka je mir i blagoslov na njega) je rekao : “Roditelji su tvoj džennet ili džehennem“. Ovo pokazuje da  ako osoba ispunjava obaveze prema svojim roditeljima, ući će u džennet. Ali, ukoliko je osoba neposlušna prema svojim roditeljim, vrijeđa ih, ignorirajući njihova osjećanja, nanoseći im bol, njegovo mjesto biti će džehenem. Ispunjavanje obavezu prema roditeljima, dovodi do Allahovog dž.š zadovoljstva.
Ukoliko jedno od roditelja nije vjernik, mi kao njihova djeca, treba i dalje da ih poštujemo i da se ljubazno prema njima odnosimo.
Esma kći ebu-Bekra (neka je Allah dž.š zadovoljan njim i njome) prenosi da joj je majka došla u posjetu u Medinu. Njena mjaka je i dalje slijedila paganske običaje i vjeru. Tako je Esma r.a otišla kod Poslanik (neka je mir i blagoslov na njega) da ga pita za savjet, kako da se ophodi prema majci, pošto je ona i dalje slijedila paganske običaje. Poslanik ( neka je mir i blagoslov na njega ) odgovorio joj je : “ Budi nježna prema njoj i postupi prema njoj sa svom ljubaznošću i poštovanjem.
Poslanik Muhammed ( neka je mir i blagoslov na njega ) je rekao : “ Služiti svoje roditelje je čin velike vrline. Isto tako je osudio neposlušnost prema roditeljima, što je ujedno jedan od najveći grijeha.
Kada smo pitali Poslanika ( neka je mir i blagoslov na njega ) o velikim grijesima, odgovorio je : ¬“ Da smatraš, da postoje drugi bogovi osim Allaha dž.š , neposlušnost prema roditeljima, bespravno ubistvo i lažno svjedočenje “.
Spomenuta dijela, smatraju se najvećim, odnosno najtežim grijesima. U navedenom hadisu možemo uočiti da je Poslanik ( neka je mir i blagoslov na njega ), naveo neposlušnost prema roditeljima odmah iza širka (pripisivanje Allahu dž.š ravnim), prema tome, možemo vidjeti ozbiljnost ove teme.
Svatko onaj koji traži Allahovo zadovoljstvo, treba biti siguran da su njegovi roditelji zadovoljni sa njim. Briga o roditeljima je vrlo značajna u životu svakog muslimana, jer bijes i nezadovoljstvo roditelja dovodi do bijesa i nezadovoljstva Allaha dž.š.
Poslanik Muhammed (neka je miri blagoslov na njega) je rekao : “ U zadovoljstvu oca, leži zadovoljstvo Allah dž.š, a u nezadovoljstvu oca leži nezadovoljstvo Allah dž.š ”.
Iako majka nije spomenuta u ovom hadisu, il mnogo drugih hadisa, Poslanik (neka je mir i blagoslov na njega) je naglasio prava majke i važnost odnosa prema njoj.
Ebu Hurejre (neka je Allah zadovoljan njime) pripovjeda da je došla osoba Allahovom Poslaniku (neka je mir i blagoslov na njega) i upitala: “ Tko ima najveća prava kod mene, prema kome se trebam najljepše ponašati? “ Poslanik (neka je mir i blagoslov na njega) je odgovorio: “ Tvoja majka” zatim “ Tvoja majka”, pa opet “ Tvoja majka”. Posle toga, tvoj otac , pa onda tvoja bliža i dalja rodbina.
Allah dž.š  je rakao u Kur’anu: “Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro, majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kad dospije u muževo doba i kad dospije četrdeset godina, on kaže : “ Gospodaru moj, dozvoli mi da Ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista,  kajem i odan sam tebi“.
Allah dž.š također je rakoo: “ Gospodar tvoj zapovjeda da se samo njemu klanjate i da roditeljim dobročinstvo činite. Kada jedno od njih dvoje , ili oboje, kot tebe starost dožive, ne reci im ni “ Uh!” i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.
Poslanik (neka je mir i blagoslov na njega) je rekao : “Tko god od vas bude posjedovao ove tri osobine, Allah dž.š će mu dati lahku smrt i uvest će ga u dženet: blagost prema slabim, ljubav prema roditeljima, i dobrotu prema roditeljima“.
Poslanik (neka je miri blagoslov na njega) je rakao: “ Onaj koji prigovara ono što je dao, onaj koji je neposlušan prema svojim roditeljima i pijanica, neće ući u džennet “.

Nema komentara:

Objavi komentar